...:: zabava ::...

...:: samo opusteno ::...
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 ~ Vampiri ~

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Muški Broj poruka : 399
Godina : 29
Datum upisa : 02.06.2008

PočaljiNaslov: ~ Vampiri ~   Čet Jun 05, 2008 12:32 am

Ko su krvopije?

Protestant Martin Luter je smatrao da su mrtvaci koji piju krv postali zrtve djavola.
U prirucniku njemacke mitologije pise :" Kada vampir zeli covjeku da isisa krv kako bi se sam ponovo vratio u zivot, to je u vezi sa verovanjem starih:Odisej daje mu sijenke u Hadu piju krv kako bi im se vratila dusa i svijest."

Da li ima neobjasnjenih slucajeva?

Postoje mnogi "slucajevi" vampirizma koji nisu nikad mogli da se objasne.Tako je 1732. godine neko selo blizu Beograda pogodila prava epidemija vampira. Mnogim zrtvama je stvarno isisana krv.Vlast je u Beograd poslala posebnu jedinicu i tri vojna ljekara.Vojnici su otvorili 15 grobova.Samo tri lesa su bila istrulila.Ostali mrtvaci su imali cvrsto meso,cak i zdravu boju lica.I krv u njihovim zilama je bila svijeza.Nazalost,nije mogao da se obavi detaljan pregled jer su vojnici u panici lesevima odrubili glave i zatim ih spalili.Ali zna se da je selo poslije vojne intervencije bilo postedjeno vampira,tj.takvi slucajevi se vise nisu ponavljali u tom selu..


Bolesna strast za krvlju..

Transilvanijska grofica Elizabet Batori je bila prediva mlada zena.Rodila se 1560. godine u jednoj od najbogatijih i najuglednijih porodica.Udala se vec u 15. godini.U odsustvu svog muza zaljubila se u jednog bledolikog plemica koga je bio glas da je vampir.Poslije duzeg putovanja sa mladicem,Elizabet je odjednom pocela da pokazuje ocigledno zanimanje za krvlju. Kad je neku neposrednu sobaricu udarila u lice,grofica je pocela da pije krv koja je potekla iz djevojcinog nosa i zatim se njome namazala.Naredila je da se sobarica ubije i zatim se kupala u njenoj krvi.
To je bio pocetak uzasnih orgija koje su trajale 10.godina.Elizabetini poverenici pretrazili su zemlju u potrazi za neudatim djevojkamai mamila ih uz obecanje o dobrom poslu u dvorcu.Tamo su ih ubijali.Poslije toga su im sjekli vene .Grofica je pila krv i zatim se kupala u njoj.
Vremenom se nakupilo toliko leseva da vise nisu mogli da ih sahranjuju u dvorcu.Poceli su jednostavno da ih bacaju na polja,gdje bi ih pojeli vukovi.Uplaseno seosko stanovnistvo obratilo se kralju.On je u dvorac poslao rodjaka krvolocne grofice,grofa Gregorija Rurca.Rurc je dvorac osvojio na juris,a avojnici su pronasli jos 50 leseva bez krvi.
Sesnaest clanova dvorske svite,carobnjaka i krvnika bilo je pogubljeno.Grofici su postedjeli zivot.Bila je zazidana u svojoj spavacoj sobi,a hranu i vazduh je dobijala samo kroz usku pukotinu.
Zivjela je jos 4 godine..


Poslednji izmenio Admin dana Čet Jun 05, 2008 12:34 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.forumexpress.org
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Muški Broj poruka : 399
Godina : 29
Datum upisa : 02.06.2008

PočaljiNaslov: Re: ~ Vampiri ~   Čet Jun 05, 2008 12:33 am

Vampiri u opancima

Vampiri su stekli svetsku slavu blagodareci povempirenju transilvanskog bojara, grofa Drakule, olicenja pravog gospodina i nadaleko cuvenog ljubitelja dobrog zalogaja ljudskog grla i dobre kapljice covecje krvi.

A ko bi i pomislio da su prvi-prvcati vampiri cija je slava doprela do evropskog zapada bili naši seljaci i da se po noci nisu podizali iz komfornih obiteljskih grobnica i mermernih sarkofaga vec iz raskvašene srpske ilovace.

Postojanje Petra Blagojevića iz sela Kisiljevo na Dunavu istorija verovatno ne bi zabeležila da se on posle svoje smrti, 1725. godine, nije povampirio. Blagojević se na dan posle svoje sahrane, na Aranđelovdan, u snu javio svojoj ženi i tražio joj opanke. Svoje licne opanke bez kojih je bio sahranjen. Seljani su shvatili zašto su pokojnom Peri potrebni opanci tek par meseci docnije, kada je za nedelju dana u selu umrlo devet duša. Milsili bi da ih je odnela čuma da svi do jednoga na samrti nisu tvrdili da im se prikazivao pokojni Pera, da ih je davio i da im je govorio da im nema spasa.

Selom je zavladala panika. Još s prvim sumrakom meštani bi se povlačili u kuće i prestravljeni čekali svanuće. Potom se pročulo da je vampir viđan i po tuđim kućama i da nema tog mandala ni katanca koji ga može zaustaviti. Govorilo se da su jedini lekovi krstače, beli luk i ljute paprike, ali ni to nije bilo sigurno. Zato su, po savetu ljudi koji su sa sličnim pojavama imali iskustva, seljani odlučili da raskopaju Perin grob.

Od 1718. severna Srbija bila je pod austrijskom vlašću. Švapska uprava bila je iznenađena panikom nastalom u Kisiljevu i nije bila sklona da poveruje u iskaze meštana. Ipak, kako su seljaci bili "van sebe od straha" Austrijanci su popustili i dozvolili da Petrov grob bude otvoren. Na lice mesta je iz Beograda došla delegacija sastavljena od vojnih i civilnih lica. Prema zvaničnom izveštaju komisije, od svih prisutnih pribranost je zadržao jedino stari grobar. Raskopao je raku, ćuskijom otvorio sanduk od čamovine i na opšte iznenađenje ukazalo se pokojnikovo telo, podnadulo i rumeno, sa naraslom kosom i noktima i pomodrelim usnama musavim od sveže krvi.
- Alaj si se ti, moj Pero, noćas lepo gostio. Što nisi ubrisao ta usta, crni ti? rekao je grobar i zgađen pljunuo.

Pred ovakvim dokazima da je reč o vampiru nisu imali izbora, mrtvo telo su probili kocem. Očevici su tvrdili je neraspadnuto truplo dok ga probijali jecalo i bljuvalo krv. Pokojni Pera je potom spaljen.

Metodični Austrijanci su tom prilikom saznali da su stanovnicima Kisiljeva slučajevi vampirizma bili poznati još od ranije, iz turskih vremena. Jedan od najpoznatijih vampira bila je Vlajna Ruža koja nije bila krvoločna kao Petar, već je samo imala običaj da prepada meštane koje bi uhvatio mrak u blizini groblja.

Krene neko kući po padini pored groblja kad mu se, niotkuda, prikaže pokojna Ruža, Bog da joj dušu prosti, i alapača kakva je bila priupita:
- Gde si bio u ovo vreme, crni ti? U štetu ideš, đavo te odneo, a žena te, mučenica, čeka kod kuće.

Posebno je volela da noću razbija testije i lonce zaboravljene na dvorištu, da čangrlja lancima od kofe na bunaru i da poštenom narodu drmusa krevete. Seljaci bi je viđali kako da hoda po površini Dunava. Kada bi s vode ugledala nekog komšiju, Ruža bi ga pozvala po imenu:
- Radojeeee, dodi sa zaigramo! - sve u nameri da ga navadi da se udavi. I pošto niko nije bio lud da joj se odazove, ona bi sve življe cupkala po površini vode. Igrala je, zadizala suknje i pokazivala bele drusne butine i pravo je čudo da se nijedan muškarac nije polakomio i krenuo da i on igra na Dunavu.
Ružina rodbina je htela da presvisne od sramote. Kada bi se Ruža pojavljivala na vodi, silazili bi do reke pa bi je sa obale prizivali i moljakali da ih, onako mrtva, ne bruka pred svetom. A ništa joj nisu mogli jer joj se nije znalo groba, udavila se bila nesrećnica u mutnom Dunavu. Na kraju im se smilovala i smirila se, da se više nikome ne prikaže. I baš zbog nje su posle, u nameri da spreče mrtvake da hodaju naokolo, u selu ljude sahranjivali bez opanaka (zato je Pera i sa'ranjen bos). Ipak, nesrecna Vlajna Ruža nije bila zao vampir; nikada nije izazvala pomor, niti je ikoga od živih zarazila svojim zlom.

Još 1725. bečki časopis "Volkische Zeitung" objavio je članak "Vampir von Kisilevo" o slučaju Petera Plogojowitza. Od tada su vesti o vampirima u Srbiji krenule da se prenose iz časopisa u časopis, iz zemlje u zemlju, izazvavši pravu pomamu u zapadnoj Evropi. Saznalo se da ova zla bića ponekad haraju svim balkanskim krajevima. Svedočanstva su prevođena s nemačkog na engleski, na francuski, na italijanski, a jedina neprevedena reč bila je ona koje u tim jezicima nije bilo – vampir. I raspalila se mašta bogatih Evropljana pa su izmislili čitav jedan luksuzni svet vamprira u kome su zvezde grofovi bledih lica, zagrnuti crnim pelerinama koji imaju zamkove s kulama pod oblake, kamene nadgrobne ploče s elegantnim epitafima i pohoduju balove po dvorana s viskoim svodovima. Niko se više ne seća onih iskonskih, narodskih vampira u opancima. Život su proveli radeći zemlju, čuvajući stoku, spavali su na slamaricama, grejali se uz ognjište, muzli krave, sahranjeni su u žutom blatu pod drvenom krstačom bez belega (nit je ko umeo da napiše, nit ko da pročita), a ipak su nas proslavili.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.forumexpress.org
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Muški Broj poruka : 399
Godina : 29
Datum upisa : 02.06.2008

PočaljiNaslov: Re: ~ Vampiri ~   Čet Jun 05, 2008 12:33 am

Vampir Miloš usmrtio 11 meštana

U Banatu je početkom 18. veka postojao običaj da se pokojnik nakon sahranjivanja ponovo otkopa, pa da se zatim opet vrati u zemlju kako bi se sprečilo da se povampiri, obelodanio je jedan zapis pronađen u bečkim arhivima.
U selu Radojevo, jednom od najstarijih srpskih naselja na granici sa Rumunijom, u 18. veku zabeležena je "borba sa vampirima". Reč je o zvaničnom izveštaju koji je carskom vojnom odseku u Beogradu, oktobra 1732. godine predao major saniteta, Jožef Faredi Tamarski.
Jula 1732. godine, Tamarski je po naređenju princa od Virtemberga poslat u Radojevo, tadašnju Peterdu, da ispita smrt 11 meštana koji su umrli u januaru i februaru te godine.
U njegovom izveštaju, koji se danas nalazi u Bečkim arhivima, navodi se da su meštani tvrdili da su svi umrli žrtve vampira po imenu Miloš.
Vampir Miloš, kojem se ne zna prezime, za života je, saopštava u svom izveštaju Tamarski, važio za neku vrstu vrača. Imao je pticu koju je naucio da govori i pripitomljenog vuka, što je po tvrdnji seljana, bila potvrda njegovih magičnih moći.
Tamarski je pokušao da ubedi meštane da vampiri ne postoje, međutim, posle nekoliko rasprava zaključio je da nisu spremni da prihvate njegove argumente, pa je odlučio da ekshumira nekoliko pokojnika.
Prvo je iskopan Miloš, koji je bio sahranjen 15 meseci ranije (aprila 1731.). Kada je uklonjena zemlja i podignuta drvena ploča koja je pokrivala mrtvaca, Milošev leš je izgledao potpuno netaknut, a oči su mu bile širom otvorene, uprkos tome što mu ih je njegova žena zatvorila nakon smrti.
Tanak mlaz krvi mu se lagano slivao iz usta, a krvi je bilo i na drvenoj ploči ispod leša, kao i na zemlji ispod ploče, zapisao je Tamarski.
Vlada u Beču zainteresovala se za taj fenomen, a izveštaj majora Tamarskog je unikatni zapis, sačuvan u bečkoj arhivi kao originalni dokument tog vremena.
U izveštaju se takođe navodi da je, pošto su to meštani zahtevali, major Tamarski naredio da se Milošev leš probode kocem, a zatim je, iz straha da će meštani opet iskopati "vampira" po njegovom odlasku, naredio da se leš prelije ugašenim krečom, pre nego što se ponovo zatrpa grob.
Na saslušanju rođaka 11 žrtava, saznao je da su umirali u roku od šest do deset dana kopneći; noću su imali strašne košmare, a nekoliko njih imalo je plavkaste belege na vratu.
Tamarski je odlucio da otkopa i grobove žrtava. Osam leševa je bilo u stanju raspadanja, a tela dva pokojnika su bila dobro očuvana. Međutim, poslednja otkopana žrtva, jedna žena, delovala je kao da spava, a njeni udovi su bili savršeno pokretljivi.
Tamarski je na osnovu izgleda ta tri leša dozvolio meštanima da i sa njima urade isto što i sa prvim "vampirom" - Milošem.

Ta prica je živela u sećanju meštana, to sećanje je izbledelo, a i to groblje nije sačuvano, pa je dokument dvorske kancelarije u Beču dragocen kao nezaobilazna literatura u proučavanju fenomena vampira, kaže novinar Slavko Popov, hroničar ovog dela Banata.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.forumexpress.org
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Muški Broj poruka : 399
Godina : 29
Datum upisa : 02.06.2008

PočaljiNaslov: Re: ~ Vampiri ~   Čet Jun 05, 2008 12:39 am

Kjang ši je kineska verzija vampira. U njihovom verovanju, svaki čovek ima 2 duše, superiornu ili racionalnu i inferiornu ili iracionalnu. Superiorna duša može da napusti čovekovo telo dok spava i da se pojavi kao njegov dvojnik dok okolo luta. Takođe, može da posedne drugo telo i da kroz njega govori. Ali, ako joj se nešto dogodi dok je na putu odvojena od tela, telo će biti pogođeno. S druge strane, inferiorna duša, zvana p'ai ili p'o, predstavlja dušu koja nastanjuje telo fetusa tokom trudnoće i često boravi u telu neko vreme po smrti. Za nju se veruje da je sila koja očuvava telo od raspadanja. Ako je p'ai bila dovoljno jaka, ona može da sačuva i nastanjuje telo dugo posle smrti i čak da koristi telo za svoje nakane. Telo oživljeno silom p'ai se zvalo chiang-shih.

Kjang ši obično nastaje posle naročito nasilnih smrti, samoubistava, vešanja, davljenja ili gušenja. Takođe, često je razultat nepravilne sahrane, naročito ako mrtvo telo bude direktno obasjano mesečevim ili sunčevim svetlom. Verovalo se da će mrtvi biti nemirni ako se odlaže njihova sahrana. Nije poznato da kjang ši ustaje iz groba, tako da njegova transformacija nastaje pre sahrane. Za svoje staniše biraju nadzemne kripte ili mrtvačke sanduke kojima mogu imajti lagan pristup.

To je noćno stvorenje, ima dugačke kandže, očnjake i užasne oči. Veoma je divlje i često otkida glave i udove žrtava a hrani se pijući krv živih ljudi. Priča se da imaju jak seksualni nagon i da često napadaju i siluju žene. Što su stariji to su i snažniji, mogu da dobiju sposobnost letenja, poraste im dugačka bela ili zelenkasta kosa i mogu nekada da se menjaju u vukove.

Kjang ši ne može da pređe tekuću vodu, od njega se može braniti korišćenjem belog luka i soli, koja je za njih kao kiselina. Takođe posipanje pirinča, crvenog graška ili gvožđa oko njegovog staništa ili na kovček će sprečiti stvorenje da noću izlazi. Plaši ih takođe i jaka buka a ubija ih grom ili puščano zrno. Spaljivanje tela u bilo kojoj fazi je obavezno, jer to zasigurno potpuno uništava stvorenje.

______________________________________

Otkrivena je bolest "vampira".Radi se o bolesti stručnog naziva Porfirija ili na engleskom Porphyria. Porfirija je poremećaj u organizmu pri kojem organizam proizvodi previše kemikalije zvane porphyrin. Porphyrin služi za stvaranje hemoglobina, koji je dio crvenih krvnih zrnaca te služi za prijenos kisika. Hemoglobin također krvi daje njenu crvenu boju. Sav višak porphyrina tijelo izbacuje kroz mokraću i stolicu. Kada tijelo proizvodi previše porphyrina, kao što se to događa kod porfirije, ostaje premalo hemoglobina za održavanje zdravlja.

Porfirija utječe na živčani sustav i kožu. Kada utječe na živčani sustav uzrokuje bol u prsima, grčenje mišića, slabost i nemoć, halucinacije, živčane napadaje, ljubičastu boju urina te mentalne poremećenosti poput depresije, paranoje i tjeskobe. Kada porfirija utječe na kožu uzrokuje svrab, čireve po koži i alergiju na sunce. Napadaji ove bolesti mogu biti izazvani i pokrenuti određenim drogama i lijekovima (npr. anti-bebi pilulama, sedativima i narkoticima), ostalim različitim kemikalijama, određenom hranom i pretjeranim boravljenjem na suncu.

Dakle, sasvim je moguce da su ljudi, plaseci se nepoznatog, one koji su bolovali od te bolesti proglasili vampirima....


Druga stvar, je to kako su tijela ostajala ocuvana poslije smrti....Odgovor na to pitanje je grobni vosak.
Adipocera ili "grobni vosak" ili "mrtvački vosak" su u stvari masne kiseline koje se ne mogu raspasti, a nastaju od masnih naslaga u telu u raspadanju. Formira se od spore hidrolize masti u vlažnoj zemlji i može da se pojavi i u balzamovanim i u nebalzamovanim leševima. Smatra se da ju je otkrio francuz Furkroj u XVIII veku, ali ser Tomas Braun opisuje ovu tečnost 1658:


Uglavnom, stvara omotač oko tela i čuva njegov oblik i izgled lica. Čak štiti i od povreda.

Adipocera sadrži brojne bakterije koje štite leš od raspadanja. Počinje da se formira oko mesec dana posle smrti i može vekovima da ostane u zemnim ostacima. Proces formiranja adipocere se zove i "sapunifikacija".
izvor:wikipedia
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.forumexpress.org
--little_devil--
Administrator
Administrator
avatar

Ženski Broj poruka : 678
Godina : 28
Datum upisa : 05.10.2008

PočaljiNaslov: Re: ~ Vampiri ~   Sub Dec 06, 2008 7:42 pm

Evo jos o vampirima, za one koji bez obzira na prethodni post vjeruju da oni postoje Smile



Prva teorija:
Posle smrti, ako je pojedinac bio zao ko niko on ne umire nego posaje vampir zato sto je njegova dusa prokleta i ne moze da napusti telo i ode gde vec ide. Vampir je stvorenje osudjeno da bude zlo i da unistava ono sto je nekad voljelo( i ziva bica). Sad ko ga takvim napravi Bog ili djavo se ne zna.
Hrane se krvlju koje je samo simbol za zivot tj. energiju.

Druga teorija:
Vampirizam je bolest. Pre ko zna koliko godina na zemlju je putem meteora dosao virus kasnije nazvan vril. Prenosio se ujedom. A zrtva umrla od njega, bi bila ozivljena od strane virusa putem neke vrste hemijske energije koju virus stvara i koriscena kao dalje prenosno sredstvo. Virus ubijaju fotoni iz sunca(osetljivost na sunce), a odredjena jedinjenje iz belog luka mu smetaju.
Ali virus nije u pocetku previse agresivan i potrebno je da se zrtva iscrpi skoro do smrti i postane dovoljno slaba pri cemu mora da popije i zarazenu krv, da bi unela dovoljno veliku kolicinu virusa, ili da se virus sam odomaci i razvije u domacinu i ojaca visestrukim unosenje( sa tri vampirska ugriza).
Vremenom je virus evoluirao i to u vise razlicitih grana zbog cega se nalazi na slicne a na opet razlicite primerke sirom sveta. Vremenom nije postalo neophodno da zrtva umre, nego se transformacija vrsi za vreme zivota. Posle transformacije virus kontrolise bice u nekoj meri i menja njegov mentalitet, ostavljajuci sa jedinim osecajem da samo sveza krv moze da utoli glad.
Vampir se moze ubiti nabijanjem kolca usrce (srce ostaje da funkcionise kao organ koji virus snabdeva materijom putem krvi) i dekapitacijom cime se prekidaju veze tela sa nervnim centrom koji moze da ga kontrolise. I po ovoj teoriji oni krvare i primaju rane i na drugim delovima tela, ali su otpotniji na povrede zbog dejstva virusa koji ih i brze sanira.

Treca teorija:
Vampiri su samo astralna tela koja su ostaci neke druge rase. Oni se ne mogu lako unistiti, niti su uvek vidljivi. Standardi fizicki napori ne deluju na njih zatosto oni uglavnom postoje na astralnoj ravni. Hrane se energijom koju crpe iz ljudi( ne neophodno putem krvi jer su nematerijalni)

Teorija savremenih vampira:
Vampiri su pojedinci koji su shvatili da mogu da budu i visi i mocniji od obicnih smrtnika, poprlicno se oslanjaju na okultisticko ucenje trece teorije.
Oni su naucili kako da probude svoju astralnu svest i egzistiraju na dve ravni istovremeno potpuno svesno. Oni to nazivaju snom, zato sto im je to otkrovenje doslo kroz san i smatraju da je san realniji od stvarosti zato sto u snu se ulazi u astralni svet. I zbog toga sebe nazivaju Sanjacima, Dreamers, dok su smrtnici koji to nisu spoznali oni koji samo spavaju nesvesni sna(spavaci, Sleepers)
I sasvim normalno je da su Sanjaci visa rasa u odnosu na bedne spavace. Postuju uglavnom Akadjansku boginju Tiamat, koja je originalno bila boginja soli i ora ali je prerasla u boginju besa, mrznje i unistenja, koja je nekako dogurala i do titule Vampirskog zmaja. Smatraju da su vampiri u jednom trenutku poceli da gaje ljude kao stoku i da su oni zasluzni za bilo kakav napredak covecanstva. Spominju i prve vampire koji su postojali pre ljudskog roda koje nazivaju Ancient ones i pricaju o apokalipsi covecanstva posle koje vampiri potpuno gospodare zemljom. Poklonik ovog poslednjeg ucenja je sekta po imenu Temple of the Vampire.

_________________

♥njegova zvončica♥
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: ~ Vampiri ~   

Nazad na vrh Ići dole
 
~ Vampiri ~
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
...:: zabava ::... :: ....::: PRIRODA, NAUKA I NJIHOVE TAJNE :::.... :: ~ Riznica tajni ~-
Skoči na: