...:: zabava ::...

...:: samo opusteno ::...
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Alkoholizam

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Muški Broj poruka : 399
Godina : 29
Datum upisa : 02.06.2008

PočaljiNaslov: Alkoholizam   Pet Jun 06, 2008 4:57 pm

milion ljudi unesrećeno pijanstvom

Uz zloćudne bolesti i bolesti krvnih sudova, alkoholizam je medu tri najčešća zdravstvena problema, a zbog svoje specifičnosti jedan od najvećih problema savremenog društva svuda u svetu.

Upotreba alkohola je socijalno prihvaćen oblik ponašanja. Pije se na zabavama, sastancima, proslavama, nekome u čast, ali i u žalosti. Nije stoga čudno što pojedinci s vremenom izgube kontrolu i postanu bolesnici - ovisnici o alkoholu. Sredine u kojima je društveno dopuštena količina alkoholnih pića visoka, imace veći broj alkoholičara. Uopšte se smatra da je uzrok alkoholizma široko dopušteno društveno pijenje, uz psihičke probleme, pa i biološka sklonost koje pojedinci imaju.

Kod nas svega 2 posto populacije uopšte nikada nije pilo 6 posto odraslih je zavisno od alkohola, a 20 posto prekomerno pije alkoholna pića. To znači da u našoj zemlji ima oko 250.000 alkoholičara, odnosno gotovo milion Ijudi-što pojedinaca, što porodica-pati zbog problema vezanih za prekomerno pijenje. Životni vek alkoholičara u prošeku je kraći 10-15 godina, a toliko je kraći i radni vek Najveći broj samoubistava i ubistava učinjen je u pijanom stanju.
Svojim toksičnim delovanjem alkohol dovodi do oštećenja svih organa i organskih sastava, posebno jetre bubrega, žlezda sa unutrašnjim lučenjem, srčano vensko,
stava, disajnih organa (većina alkoholičara su pušači) razara mozak i periferne živce, kožu, smanjuje imunitet.

Kod alkoholičara se češće javljaju i zloćudne bolesti psihičkih bolesti alkohol uzrokuje delirjum (alkoholno ludilo), halucinacije, padavicu, trajni gubitak pamćenja. Naročito je svojim toksičnim delovanjem opasan za mladalački organizam, koji je u fazi intenzivnog razvoja, a kod žena koje prekomerno piju u trudnoći je primećena smanjena porođajna težina, malformacije i mentalne retardacije deteta.
Alkoholizam dovodi do teških poremećaja porodičnog života, a posledice se najčešće opažaju na deci. Ona više nemaju stabilnu i osećajno povezanu sliku majke i oca, stalno se nalaze u žarištu napetih odnosa pa nije ni čudo što žele da žive na nekom drugom mestu (ponekad na ulici), a ne kod kuće. Zbog toga dolazi i do raznih duševnih poremećaja kod dece, vaspitne zapuštenosti i slabijeg učenja. Deo budućih alkoholičara sigurno se regrutuje iz porodica alkoholičara, i to zbog vaspitnih problema, a ne zbog naslednih osobina. U kasnijem toku alkoholizma dolazi faza bežanja žena i dece od kuće, teških napada na porodicu i teških ekonomskih problema. Konačno, u jednom broju slučajeva dolazi do razvoda. U našim su prilikama ubistva u porodici dobrim delom posledica alkoholizma.
Važno je upamtiti da, kad čovek jedanput postane alkoholičar, nikad više ne može piti umereno, bez obzira na to da li se lečio i koliko je dugo apstinirao. Prva čaša alkoholnog pića ponovo dovodi do pijanstva. Zato je gotovo uzaludno nastojanje porodice da svom članu koji je alkoholičar savetuje da pije manje (i to kod kuće), a strašno je lečenom alkoholičaru ponuditi »samo jednu«.

Danas je lečenje zavisnosti od alkohola mnogo lakše nego pre 20-25 godina. Postoji i niz institucija koje leče alkoholičare po savremenom konceptu, a ne samo zatvaranjem i prisilnom apstinencijom. Šta je zapravo sa-vremeni koncept lečenja zavisnosti od alkohola? U lečenju treba bez odlaganja uspostaviti apstinenciju (stanje u kojem se ne pije) i izmeniti poremećeno ponašanje alkoholičara i njegove porodice. Zato se i sprovodi većinom porodična terapija alkoholizma. Uz edukaciju, sprovodi se psihoterapija alkoholičara i njegove porodice da bi se smanjile osećajne napetosti, strahovanja i konflikti, te postupno uspostavilo ponašanje koje će biti temelj daljoj apstinenciji i okretanju zdravom načinu života. Sledećih 5 godina treba sprovoditi rehabilitaciju -- vraćanja radne, društvene, međuljudske i osećajne sposobnosti. To je u našim prilikama najbolje sprovoditi u klubovima lečenih alkoholičara, gde članovi i njihove porodice daju porodici alkoholičara punu ljudsku podršku.
Danas su sazrela saznanja da sprečavanjem pijenja alkoholnih pića i prekomernog pijenja sasvim sigurno sprečavamo i pojavu alkoholizma. Upotreba alkoholnih pića može se sprečiti u porodici, školi i na radnom mestu. Porodici bi trebalo pokazati puno više opreza prema pijenju i sklonosti piću jednog od članova porodice. Ako član porodice uprkos nizu razgovora ne prestaje da pije, treba konsultovati lekara, socijalnu službu pa i posebne ustanove koje se bave proučavanjem i lečenjem alkoholičara. Društvo je propisalo niz mera i sankcija protiv upotrebe alkoholnih pića i njih treba beskompromisno sprovoditi. Zajednički cilj pojedinca i društva treba biti promovisanje zdravog načina života, bez upotrebe psihoaktivnih sredstava i na taj način zaštita i unapređivanje mentalng zdravlja kao temeljne ljudske vrednosti.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.forumexpress.org
 
Alkoholizam
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
...:: zabava ::... :: ....::: DRUSTVO :::.... :: ~ Psihologija i problemi drustva ~-
Skoči na: